מהי שיטת הטיפול בהבעה ויצירה?
תקשורת בין אישית הינה מרכיב מרכזי בחיינו והיא בעלת השפעה מכרעת על מצבנו הנפשי ויכולת התפקוד הכללית שלנו. לכן אין פלא שכולנו אוהבים להביע את עצמנו ובדרך כלל נעזרים לשם כך בתקשורת מילולית מול הסביבה וגם עם עצמנו. תקשורת מילולית מהווה דרך אפקטיבית ביותר עבורנו, אך זאת אינה תמיד מספקת ואז מתעורר הצורך להשתמש בערוצי תקשורת נוספים. אז מה עושים כשהמילים נגמרות? מציירים, רוקדים, מדביקים, מפסלים, משחקים ועוד.
טיפול זה המכונה גם טיפול באומנות, פותח מגוון ערוצי תקשורת חלופית לביטוי עצמי, עם דגש על ביטוי רגשי, תחושתי וסימבולי. טיפול באומנויות הוא טיפול רגשי הנתמך מחקרית ומציע מענה עבור מגוון רחב של קשיים בתחום הרגשי, המנטאלי והנפשי. טיפול זה מתבצע בידי מטפלים באומנויות, פסיכולוגים וכן עובדים סוציאליים.
להביע את עצמנו ללא מילים
פעם עוד כשהיינו תינוקות ועדיין לא ידענו לדבר, חיינו בעולם שבו כל התקשורת מתבצעת במגוון דרכים הכוללות קולות, תנועות ידיים וכן מחוות נוספות. כאשר חשנו שלא מבינים אותנו, התעורר בנו תסכול, פחד וכעס עצומים, ובמקביל כשחווינו קשר מתגמל התעוררה בנו שמחה גדולה. עם התפתחות היכולת השפתית שלנו הרווחנו אינפורמטיביות וסנכרון מידיים עם הסביבה, אך נוחות זאת גזלה מאתנו משהו מאותו קשר בלתי אמצעי המתעורר ישירות מעולמנו הפנימי וחודר אליו, ללא תיווך מילולי.
בעזרת הבעה לא מילולית יש לנו שפע של הזדמנות לחזור לימי הילדות, לעורר משהו פנימי שנשאר מאחור ולהפיח בו רוח חיים. לכן, טיפול רגשי בהבעה ויצירה מתאים לטווח גילאים רחב, לרבות ילדים, נוער, מבוגרים ובני הגיל השלישי. מדהים לראות איך פתאום אנשים מגלים את עצמם מחדש, עם תנועה, משחק, ציור ויצירה הנובעים ישירות מן האזורים הפחות רציונליים ששמורים אצלנו. אלה מבקשים דבר אחד בלבד – מרחב ביטוי בטוח ומקבל.
היתרונות הטיפוליים בהבעה ויצירה
- אומנות הינה בריאה לנפש האדם – עבודה אומנותית ויצירתית, מטבעה בעלת ערך תרפויטי. כולנו מכירים את הרגעים האלה שבהם היצירה שלנו – ולא חשוב אם מדובר בציור, מנגינה או ארמון בחול, לוקחים אותנו לעולם דמיוני פרטי. ברגעים אלה אנו שוכחים את השעון, טרדות החיים, ביקורת עצמית, נקודת המבט הבוגרת ופשוט נהנים מהעשייה. הידיים עובדות, החושים מתעוררים ומתנהל שיח פנימי שאותו רק אנחנו יכולים להבין.
- רגשות, זיכרונות ותחושות – כשההיגיון יוצא להפסקה, זה הזמן שבו המטענים הפנימיים מוצאים את דרכם החוצה אל הקנבס, כלי הנגינה, גוש החמר, רחבת הריקודים ועוד. כשהגוף פועל אנו יכולים לחוות שוב את הדברים שעולים ולעבד את הכול מחדש בסביבה בטוחה. כעסים, טראומות, פחדים ומצוקות נוספות אותן הדחקנו, לובשים צורה ומקבלים ביטוי מוחשי שעליו אפשר לדבר ולחוות מחדש.
- יוצרים חיבור באמצעים לא מילוליים – כשיש קושי לדבר, פשוט מביעים את הדברים בדרך אחרת הנוחה יותר להבעה. המטפל והמטופל יוצרים קשר מיוחד המושתת על העבודה הטיפולית והתוצרים שמתקבלים בקליניקה. חיבור זה חשוב ביותר עבור כל מי שאינו חש בנוח להביע את עצמו מילולית ולעיתים קרובות חש מבודד.
עבור מי וכמה זמן?
טיפול בהבעה ויצירה מתאים עבור מגוון מצבים נפשיים וקשיי תקשורת. טיפולים אלה הוכחו כמועילים עבור הסובלים מהפרעות נפשיות שאינן פסיכוטיות שכוללות דיכאון, חרדה, הפרעות קשב וריכוז, סכיזופרניה, קשיים בדימוי וביטחון עצמי, ועוד. בנוסף לכך, נמצאה בטיפול רגשי זה יעילות משמעותית מול מחלות כרוניות וכן פגיעות פיזיות ובמיוחד פגיעות ראש. לכן, שימוש בטכניקות טיפוליות אלה נפוץ ביותר במוסדות שיקומיים לרבות בתי חולים ומוסדות שיקום, בתי אבות, מוסדות חינוך וכן במרכזי בריאות הנפש.
טיפול בהבעה ויצירה נדרש להיות מותאם למטופל ולמצבו, תוך התייחסות לנטיות ליבו וכן הצורך שמתעורר. את ההתאמה ניתן לעשות תוך התייעצות עם מטפלים, אך קודם כדאי לשאול את המטופל ולהתרשם. חשוב להבין שלטיפול בהבעה ויצירה יש את הקצב שלו, אך הנטייה לעיתים קרובות היא ליצור תהליך טיפולי ממושך.
טיפול בהבעה ויצירה הוא תחום רחב ביותר, עם מגוון רחב של גישות טיפוליות שלהן דמיון רב עם טיפול פסיכולוגי המתבצע באופן מילולי. גישות אלה כוללות דגשים התנהגותיים, קוגניטיביים, הומניסטיים, פסיכודינמיקה, פנומנולוגיה (חקר תופעות באמנות ומהותן) וכן פירוש ומשמעות סימבולים וכן ארכיטיפים, עפ"י יונג.