יעל פרי עובדת כאחות עוד משנת 1991. גם אימא שלה לפניה הייתה אחות ומתברר שהאהבה העזה לטיפול באנשים, למרות הקושי שהתפקיד הזה מזמן – עוברת בתורשה.
כתב: מאור מואיגר
"אני זוכרת שלאורך כל הילדות והנעורים שלי גם התנדבתי לטפל באנשים", היא משחזרת. "הייתי במד"א מגיל מאוד צעיר ובאילנות, ארגון שמטפל בילדים חולים".
יעל לא רואה את עצמה אי פעם מפסיקה לטפל באנשים. עם זאת, בשנים האחרונות היא מרגישה כי האופן שבו היא מטפלת מוכרח להשתנות. "ברפואה הקונבנציונלית אנחנו כל הזמן נותנים הוראות – אדם מתלונן על סימפטומים ויש לנו פרוטוקול שמנחה אותנו בדיוק מה לעשות. אנחנו מסתכלים על מחלות כפי שהן ולא על הגורמים העמוקים יותר שהובילו להן".
ההבנה הזאת הייתה נקודת מפנה בחייה של יעל. היא שהובילה אותה להחליט שהיא רוצה ללמוד איך לטפל באנשים בצורה הוליסטית יותר, כזאת שמסתכלת על האדם כמכלול ומבינה שכל תהליך שמתחולל בגופו משפיע על תהליכים אחרים וגם מושפע מהם.
כמו יעל, בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מבינים את החשיבות של הרפואה האלטרנטיבית וההוליסטית לשיפור הבריאות הכללית של אנשים – וגם בתי החולים והמרפאות הופכות טיפולים כאלו לחלק בלתי נפרד מסל השירותים שהם מציעים להתמודדות עם חלק מהמחלות.
לחשוב רחב, הרבה יותר רחב
זו הסיבה שבמקביל ללימודי הסיעוד שהשלימה, יעל החליטה שהיא מתחילה ללמוד כל מה שהיא יכולה על מנת להשיג הבנה טובה ורחבה יותר של האופן שבו הגוף שלנו פועל – ושל הדרכים לסייע להתמודד עם קשיים שתוקפים אותו.
אז היא למדה על תזונה ונטורופתיה, חקרה את רזי התזונה לפי סוג הדם והבינה איך להשתמש באירידיולוגיה – צילום של העין – על מנת לאבחן בעיות בריאותיות. בנוסף היא צברה יכולות של טיפול במגע, עיסוי עם שמנים ארומטיים, רפלקסולוגיה, טיפול בפרחי באך והומאופתיה מודרנית. ואם חשבתם שהיא עצרה שם אז זה ממש לא הסיפור. לאורך הדרך יעל בחרה לעבור הכשרות גם בדיקור באוזן ובקואוצ'ינג רפואי.
אולם למרות כל הכלים האלו שרכשה בדרך, יעל הרגישה שמשהו עדיין חסר כדי לראות את התמונה בכללותה ולהשיג טיפול מדויק ונכון יותר למי שנעזרים בשירותיה. כך היא הגיעה לגלות את השיטה שאותה היא לומדת בשנתיים האחרונות – רפואה פונקציונלית.
"סוג של עבודת בילוש"
רפואה פונקציונלית היא כאמור גישה הוליסטית שדוגלת בהבנה כי הגוף שלנו הוא מערכת שבה תהליכים שונים משפיעים אחד על השני. בארצות הברית כבר מקובל כי רופאים וכירופרקטים עוברים השתלמויות בשיטה הזאת על מנת לשפר את יכולות הטיפול שלהם, אם כי בארץ התחום עדיין לא זוכה להכרה הראויה בקרב מערך הרפואה הקונבנציונלי.
"בתחום הזה אנחנו עושים סוג של עבודת בילוש. המטרה שלנו היא לנסות להגיע לשורש הבעיה ולהבין מהם הגורמים שיצרו אותה", מסבירה יעל. "אם לדוגמה אדם מגיע אליי עם אסתמה, אני לא מטפלת בכלל בנשימה – אני קודם כל אטפל במערכת העיכול, אפתור בעיות שידוע שהן משפיעות גם על הנשימה ועם הזמן ההתמודדות שלו עם המחלה תשתפר. אם יש בעיה סימפטומטית כמובן שאוכל לתת לו משהו שירגיע אותה, אך זו לא המטרה העיקרית של הטיפול".
טיפול כזה דורש ביצוע בדיקות רבות להבנת המצב הרפואי, חלקן, חשוב לציין, יכולות להיות יקרות ביותר, כי בארץ כיום אין עדיין מערך מבוסס של רפואה פונקציונלית ולכן בדיקות מסוימות נשלחות למעבדות בחו"ל.
"כל בעיה בריאותית יכולה לנבוע מהמון מקורות שונים – היא יכולה להיגרם מחסרים תזונתיים, מרעלים בגוף, מלחץ נפשי, מדלקות או אפילו מתפקוד לא תקין של המיטוכונדריה, שהיא ה'מפעל' שמייצר את האנרגיה בתאים", מדגישה יעל.
"אצל כל מטופל, הדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולמצוא את שורש הבעיה. כך אנחנו הרבה פעמים יכולים לפתור בעיות שברפואה הקונבנציונלית לא האמינו שניתן לשנות, או לפחות להוביל לשיפור ניכר באיכות חייהם של אנשים שמתמודדים עם מחלות לא פשוטות".
מסתכלים על הבדיקות אחרת
המפגש הראשון עם מטפל ברפואה פונקציונלית יכול להיות מעט מייגע. הוא אורך לפחות שעתיים ובמהלכו שואלים המון שאלות, מבצעים בדיקות מעבדה ועושים בדיקות גופניות נוספות. "כשאני מסתכלת על הבדיקות, זה שונה מהאופן שבו רופא מסתכל עליהן", מדגישה יעל. "לפעמים מבחינת הרפואה הקונבנציונלית, הטווחים של הבדיקות יהיו תקינים, אבל מבחינתי זה ממש לא תקין כי החריגות, גם אם הן קטנות, מצביעות על בעיות בתהליכים שמתרחשים מתחת לפני השטח".
לדבריה, גם היחס של מטפל בתחום הזה שונה משל רופא במרפאה. "המטפל חייב להיות שם בשביל הפציינט 24/7 – לענות על שאלות, לייעץ על מינונים ולוודא שהכול מתנהל לפי התוכנית. כי אחרי הכול, אנחנו מציעים גישות טיפול שעלולות להשפיע רבות על חייו של המטופל – לכן המטפלים בשיטה נדרשים לזמינות מלאה ולמחויבות אמיתי ללוות את התהליך הזה בכל עת".
ואם שעתיים של פגישה עם מטפל זה דבר שמבהיל אתכם, יעל מבטיחה כי התועלת האפשרית גדולה בעשרות מונים מההקרבה הקטנה הזאת: "כן, בהתחלה זה יכול להיות לא נעים לעבור הרבה בדיקות ותשאולים, אבל בהמשך, כשאנשים מצליחים לחיות כרגיל למרות ההתמודדות עם מחלות קשות, הם מבינים את הערך האדיר של התהליך הזה.
"אני רואה אנשים שמתמודדים עם סרטן, דלקות מפרקים, פיברומיאלגיה – אנשים שסובלים מאוד בחיי היום יום שלהם, משיגים שיפור משמעותי באיכות החיים בעזרת השינויים שאנחנו ממליצים עליהם. זה סיפוק אדיר להיות מסוגלת לסייע ככה לבן אדם וללכת איתו יד ביד בתהליך הזה עד לשיפור המיוחל".
מוזמנים לבקר בעמוד המטפל של יעל פרי באינדקס מטפלי "רוח גבית"
מספר הטלפון של יעל פרי 050-2387877

צילום: נויה שילוני-חביב