הטמעת נגישות לבעלי מוגבלויות באתרי האינטרנט השונים היא תהליך המאפשר להפוך אתר אינטרנט לידידותי ונוח גם עבור משתמשים בעלי מוגבלויות. בישראל חיים למעלה ממיליון וחצי תושבים המוגדרים כבעלי מוגבלויות על רקע פיזי, קוגניטיבי, שכלי או נפשי, כאלה המגבילות את התפקוד שלהם בצורה מהותית באחד או יותר מתחומי החיים העיקריים, והמפריעות במידה כזו או אחרת לתפקודם היומיומי.
חשיבות הנגשת האתרים מקבלת משנה תוקף כאשר מדובר באתרים למען בעלי מוגבלויות שונות. לדוגמא, מטפלים בתחום בריאות הנפש. קהל היעד של אתרים טיפוליים או המציגים מטפלים המספקים מידע כזה או אחר לגולשים, הינו קהל יעד כזה הדרוש לכלים השונים אותם אתר מונגש יודע להציג לגולשיו. חרשים, לקויי ראייה, לקויי שמיעה, בעלי מוגבלויות פיזיות, הפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה, קשיי זיכרון או בעלי אוטיזם – מתוקף החוק לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, הרי שלבעלי מוגבלויות מגיעות הזדמנויות שוות, גם כאשר זה נוגע לעולם הדיגיטלי המקוון.
חוק הנגישות בישראל
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות נועד להבטיח, שבעלי מוגבלויות מקשת רחבה יוכלו לממש את זכותם ולגלוש במרחב האינטרנטי באופן שווה לאנשים ללא מגבלות. החוק הינו סולידרי וחשוב, והוא בעצם אימוץ של תקנות הWCAG 2.0 של איגוד האינטרנט העולמי 3 W. החוק בישראל מבקש שכל אתר יעמוד בסטנדרט AA, שהינו הסטנדרט הרשמי והמחייב בישראל.
על מי חלה חובת הנגשת אתרים בישראל?
חובת הנגשת האתרים מתחלקת למספר קטגוריות
- לעוסק פטור או עוסק עם מחזור מתחת ל-100,000 ₪ קיים פטור מלא מביצוע נגישות של שירותי אינטרנט.
- לבעל מחזור בין 100,000 ל-300,000 ₪ קיים פטור זמני עד 26 באוקטובר 2020. הפטור יתחדש מידי שלוש שנים, לאחר בדיקה מחדש של גובה המחזור הממוצע ל-3 השנים האחרונות ובתנאי שהוא עדיין בין 100,000 ל-300,000 ₪.
- לחייב בעל מחזור בין 300,000 ₪ עד 1,000,000 ₪, קיים פטור זמני למשך 3 שנים להנגשה של אתרים קיימים בלבד, שהפעלתם החלה לפני 26 באוקטובר 2017. אם חייב כזה בונה אתר חדש, על האתר החדש להיות נגיש.
הפטור על האתר הקיים מותנה בכך שדרכי ההתקשרות לחייב לצורך קבלת שירות יפורסמו באתר האינטרנט שלו באופן נגיש, או באתר אינטרנט נגיש אחר, לפי הצורך. הפטור יתחדש מידי שלוש שנים, לאחר בדיקה מחדש של גובה המחזור הממוצע ל-3 השנים האחרונות, ובתנאי שהוא עדיין בגובה האמור.
חשיבות הנגשת אתרים על ידי מטפלים
על מנת להעניק את האפשרות לבעלי המוגבלויות לצרוך תוכן באופן ראוי כמו כל גולש אחר ברשת, לקבל שירותים ולקבל את היכולות לגלוש באתר של המטפל באופן פשוט כמו זה של אדם רגיל. בנוסף, ברמה העסקית, קיימים כמיליון וחצי בעלי מוגבלויות אשר הם קהל פוטנציאלי אשר המטפל יוכל לספק להם שירותים ובכך להגדיל את קהל היעד שלו. מה גם שהנגשת אתרים על ידי מטפלים תעניק להם ציון יותר טוב בגוגל.
כיצד מתייחס גוגל לאתר מונגש?
הנגשת אתר יכולה לסייע לאתר לקבל ציון יותר גבוה במערכות של גוגל. אחוז הנטישה של האתר המונגש ירד משמעותית, מכיוון שברגע שבעל מוגבלות ייכנס לאתר הוא ירגיש נוח להמשיך ולגלוש בו בהתאם לצרכיו המתמלאים על ידי הנגישות אותה האתר מציע. בכך זמני הגלישה באתר יעלו וכך גם הציון בגוגל.
איך ניתן להנגיש אתר?
לצורך הנגשת אתרכם, בין אם אתם נמנים על עסקים שחלה עליהם חובת הנגשה ו/או מעוניינים להנגיש את התכנים שלכם לצורך חשיפתם לקהל בעלי המוגבלויות ניתן לפנות למספר חברות בארץ אשר עוסקות בהנגשת אתרים.
אחת המערכות היותר מוכרות בישראל להנגשת אתרים על פי חוק, היא מערכת "נגישלי", המציעה פתרון נוח, לא יקר ואוטומטי שעומד בחוק הנגישות ברמה AA ובהנחיות WCAG 2.0. .
"נגישלי" בעצם מאפשרת לכל בעל אתר באשר הוא הנגשת אתר מלאה העומדת בחוקים ובדרישות המדינה, וגם מאפשרת לבעלי מוגבלויות לגלוש באינטרנט בחופשיות ובקלות.
פרטים נוספים ניתן לקבל באתר החברה: https://nagishly.co/he/
תמונה מאתר 123RF