בתחילת המאה ה- 20 שלטה בתחום הפסיכולוגיה גישת הטיפול הפסיכודינאמי. זוהי שיטת טיפול ארוכת טווח, המתמקדת בעולמו הלא מודע של האדם, במערכות היחסים בחייו, בעברו ובקשר הנוצר בין המטפל למטופל. בעקבות עבודותיהם של פבלוב (1927), תורנדייק (1931) וסקינר (1953), וגל ביהייביוריזם ששטף את העולם, עלתה קרנו של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי. מטפלת ה- CBT הראשונה בעולם הייתה מרי קובר ג׳ונס, שהחלה להשתמש בשיטה לטיפול באנשים בשנת 1924, אולם ההתפתחות המשמעותית בתחום החלה רק בשנות ה- 50-60, בארה״ב, בריטניה וקנדה, כאשר חוקרים שונים, ובראשם ג׳וזף וולף, יישמו את הממצאים מניסויים, שנערכו עד כה רק בבעלי חיים, ופיתחו את טכניקת ההקהיה השיטתית.
המונח CBT הוא למעשה שם כולל למגוון גישות בעלות נקודות דימיון, ביניהן: טיפול דיאלקטי התנהגותי, טיפול קוגניטיבי, טיפול רציונאלי אמוטיבי ועוד. דרך הטיפול משלבת טיפול בקוגניציה, המורכבת מאמונות, ציפיות ומבני מחשבה, ובדפוסי ההתנהגות, על מנת להקל על המטופל בהתמודדותו עם מצוקות נפשיות שונות.
מהו טיפול ה- CBT?
טיפול ה- CBT, למעשה, הינו טיפול קצר מועד, המתמקד בכל מה שקורה ״כאן ועכשיו״ – בקשיים, מצוקות ודפוסי חשיבה והתנהגות בעייתיים שנחווים אצל המטופל וגורמים לו להפרעות רגשיות. זוהי נקודת השוני העיקרית שלו מהטיפול הפסיכודינאמי, המתמקד באירועי עבר ומנתח את המשמעות שלהם. הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי עוזר למטופל לפתח דפוסים בריאים דרך תרגול מטלות טיפוליות בעלות מטרות מרובות, כגון: הגברת הביטחון העצמי, הפחתת הצורך בשליטה ופרפקציוניזם, הפחתת מחשבות מעוותות ומטרידות והחזרת תדירות ועצמת הרגשות הלא נעימים לרמתם הנורמטיבית. דרך הטיפול גורסת כי דפוסי התנהגות מעוותים או מזיקים הם תולדה של הרגלי חיים לא נכונים וחוויות אישיות, רגשיות וסביבתיות שמקורן בעבר של המטופלים.
זהו טיפול הכרתי, המתמקד בדרכי חשיבה וחותר לשנות את האופן שבו אנו חווים דברים. הוא מבוסס על הנחת יסוד לפיה התגובות שלנו למתרחש סביבנו מבוססות על תכנים מחשבתיים פנימיים, שניתן להשפיע ולשנות אותם, גם אם המצב החיצוני אינו משתנה. במסגרת הטיפול, המטפל משתמש במגוון טכניקות: טיפול בחשיפה הדרגתית של המטופל לגורם המאיים, תרגילי חשיבה, נשימות, הרפיה, שיחה ויישום של החלק הקוגניטיבי, בעזרת התמודדות בפועל עם סיטואציות אמיתיות מחיי היומיום של המטופל. בנוסף, המטפל יכול לטפל גם באמצעים של שליטה עצמית אקטיבית ופסיבית, כלכלת אסימונים, טיפול בעיוותי חשיבה והבניה קוגניטיבית מחודשת, וכן לשלב בין השיטות השונות ליצירת הטיפול המותאם ביותר לפתרון הבעיה אותה מציג המטופל.
טיפול ה- CBT משלב, הלכה למעשה, את שיטת הטיפול ההתנהגותית עם שיטת הטיפול הקוגניטיביות, והוא יכול לעשות זאת משום שלשתי השיטות שני עקרונות משותפים. הראשון, הוא שאין צורך לעמוד על הסיבות שהביאו את האדם למצבו הנוכחי כדי לשנות את המצב הזה. השני, הוא שההתנסות המוצלחת של המטופל בהתמודדות עם גירוי מאיים, מכניסה אותו למעגל חיובי שבו הצלחה מביאה לעליה בתפיסת היעילות העצמית, שבתורה, מביאה להצלחה נוספת. כך נשמר המעגל החיובי שבו מצוי המטופל.
יתרונות השיטה והטיפולים המוצעים באמצעותה
במקורה, שימשה שיטת ה- CBT לטיפול בדיכאון. כיום, היא התרחבה ומשמשת לטיפול במגוון תסמינים – חרדות מסוגים שונים, הפרעה ביפולארית, OCD, PTSD, התמכרויות, הפרעות אכילה, הפרעות שינה, אגרופוביה, כאבים כרוניים, בעיות קשב וריכוז ובעיות ביחסים.
לשיטת ה- CBT מגוון יתרונות. בשונה מהטיפול הפסיכודינאמי, זהו טיפול קצר וממוקד, שנועד לפתור בעיה ספציפית או מכלול בעיות הקשורות זו לזו, ואינו נובר בעבר ובנבכי הנפש של המטופל. זהו טיפול ממוקד ומכוון מטרה, המותאם במבנה שלו לבעיה שממנה סובל המטופל, ולכן נחשב יעיל ביותר בטיפול בחרדות ובפוביות לסוגיהן.
בנוסף, טיפול ה- CBT מטפל בשורש הבעיה. הוא אינו מתמקד בתסמינים בלבד, ובמהלך הטיפול, המטפל מסייע למטופל לזהות את דפוסי החשיבה השליליים ולהחליף אותם באחרים. כמו כן, הוא מעניק למטופל כלים פרקטיים להתמודדות מעשית ויומיומית עם המחשבות השליליות ועם דפוסי ההתנהגות שפגעו בו בעבר. בזכות כלים אלה, הטיפול נושא תוצאות ארוכות טווח. ההתמקדות בשורש הבעיה, הכלים היישומיים שניתנים למטופל והטכניקות אותן הוא מתרגל יסייעו לו להתמודד בהצלחה עם סיטואציות או בעיות דומות גם בהמשך. הישגי הטיפול יעניקו לו ביטחון עצמי, ויאפשרו לו להמשיך ולשנות את דפוסי החשיבה שלו גם בעתיד.
שיטת ה- CBT מבוססת על שלבים ברורים מראש, ויש לה יעדים ברורים על ציר זמן מוגדר. לאורך כל הדרך, המטופל מקבל מטלות שונות, אקטיביות וחשיבתיות, אותן הוא מבצע בסביבתו הטבעית. הטיפול ניתן למדידה ולכימות, אפילו על ידי המטופל, שיכול להפנים את הטיפול, לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלו, ליישם את הדפוסים החדשים הלכה למעשה ולהעריך במדויק את ההישגים שרכש, לאורך כל הדרך.
מאת: פורטל "הנפשות הפועלות"
תמונה: storyblocks