המצב כיום, האתגרים העתידיים, היתרונות והחסרונות – איתן טמיר מ"מכון טמיר לפסיכותרפיה" כותב על כל מה שכדאי לכם לדעת אם החלטתם לטפל און ליין
מאת: איתן טמיר, מנהל "מכון טמיר לפסיכותרפיה"
המקצועות הטיפוליים נעזרים החל משנות ה-60 של המאה שעברה בייעוץ טלפוני ובמסגרת תחום ידע ומחקר שכונה Telepsycholology. בעשור וחצי האחרונים הבשילו התנאים הטכנולוגיים לייעוץ באמצעות שיחות וידאו.
היתרונות של ייעוץ מרחוק בולטים ומשמעותיים: הם מצליחים לגשר בלחיצת כפתור על מרחקים גאוגרפיים, לצמצם קשיים טיפוליים לאנשים עם מגבלות נגישות, לשמור על יציבות של תהליכים טיפוליים בעתות מעבר ושינוי ולאפשר למטופלים להשתתף בפסיכותרפיה בשפת האם, בגמישות ובבחירת המיקום הכי נוח למטופל ולמטפל. יתירה מכך, התחום של טיפול וייעוץ באינטרנט התקדם והתבגר לאורך השנים, כך שכיום אין אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש שפוסלים אותו קטגורית כמדיום טיפולי לגיטימי. אגודת הפסיכולוגים האמריקאית (APA) פרסמה הנחיות אתיות ומקצועיות לטיפול ברשת, שהותאמו למדינות רבות בעולם, כולל בישראל.
לצד היתרונות, ישנם עדיין מטפלים רבים שאינם מוצאים את השיחה התרפויטית באמצעות מחשב נוחה עבורם. מירב החסרונות מתמקדים בתחושה של ריחוק מסוים הפוגע בחוויית המפגש. יש גם היבטים של ביטוח מקצועי שצריך לבדוק ספציפית במדינה בה מתגורר המטופל.
אני מסכים שחסרה עדיין בשלות טכנולוגית שתאפשר שיחה בתנאים דומים לשיחת פנים אל פנים, אך ניתן לומר שבאופן כללי רבים היתרונות על החסרונות. לאחר כמה מפגשי ייעוץ ברשת, יש גם הסתגלות המאפשרת למטפל הרבה יותר גמישות ורוגע.
באופן אישי, אני כמה להתפתחות הטכנולוגית הבאה של שיחות טיפוליות, זו שאף אחד מאיתנו עדיין לא מדמיין כנראה, שתאפשר לשני אנשים, מטפל ומטופל, לחוש באופן מלא שהם ישובים זה מול זה ומדברים בטבעיות. זו רק שאלה של זמן עד שהקפיצה תגיע.
האם הייעוץ המקוון מתאים לכל סוגי הטיפולים? האם הוא מתאים לכל סוגי המטופלים – לאילו יותר ולאילו פחות?
טיפול באמצעות האינטרנט מתאים לכל סוגי ההתערבויות של ייעוץ נפשי, כולל טיפול קבוצתי וזוגי. אך מתאים במיוחד לתהליך דירקטיבי, ישיר ואינסטרומנטלי. יתכן שהמדיום פחות מתאים לטיפול המבוסס על הגישה הפסיכואנליטית או פסיכודינמית, בה מעורבים קונפליקטים לא מודעים בתהליך. טיפולים באינטרנט פחות נפוצים גם במערכים טיפוליים שדורשים התנהגויות פעילות יותר, כמו טיפול במשחק לילדים, פסיכודרמה, אבחונים פסיכולוגיים וטיפול באמנות.
באיזו פלטפורמת אונליין מטפלים כיום? האם נדרשת התקנה/תהליך טכני כלשהו במחשבו של המטפל והמטופל?
מרבית האינטראקציות הטיפוליות באינטרנט מתקיימות כיום באמצעות תוכנת "סקייפ" של חברת "מייקרוסופט", שנחשבת אמינה, נוחה ופשוטה מאוד להתקנה ולתפעול, אפילו על ידי טכנופוביים אמיתיים. הגרסאות של "סקייפ" מתעדכנות מעת לעת, הן מבחינת העשרת היישומים האפשריים והן מבחינת שיפור חווית המשתמש. השימוש בתוכנה בחינם ולא ידוע על שימוש לרעה בנתונים למטרות פרסומיות. המותג "סקייפ" כל כך חזק בשיחות וידאו, עד כדי כך שרובנו מחפשים בגוגל את המונח "טיפול בסקייפ", במקום "טיפול וידאו באינטרנט".
מהם הכיוונים בעתיד הנראה לעין?
החודש עלה לפייסבוק צ'אטבוט ראשון לטיפול בדיכאון שנבדק בהצלחה במחקר RCT. מדובר בפרויקט חלוצי של אוניברסיטת סטנפורד. הצ'אטבוט לומד משיחה לשיחה ומתייעל בהתאם וחווית המשתמש בו נוחה ומעניינת. מי שמעוניין להתנסות, פשוט מתחבר לפייסבוק שלו ומתחיל שיחה. השירות ללא תשלום ויש הסבר לגבי הפרטיות.
Alison Darcy, פסיכולוגית קלינית מסטנפורד שיזמה את הצ'אטבוט, מספרת בראיון ל"ביזנס אינסיידר" על ההתלהבות שבגילוי תוצאות המחקר. וההתלהבות מדבקת: אין ספק שיש כאן כיוון טיפולי יישומי יוצא דופן שישאיר בשנים הקרובות את האפליקציות הטיפוליות הרחק מאחור.
לאחרונה הקמנו, במסגרת "מכון טמיר לפסיכותרפיה", אתר חברתי חדש, שמורכב ממטפלים מוסמכים ומנוסים בטיפול אונליין.
מוזמנים לבקר אותנו באתר האינטרנט ובדף הפייסבוק,
"מכון טמיר לפסיכותרפיה"
אתר האינטרנט – https://online-psychotherapy.co.il/
דף הפייסבוק – ייעוץ פסיכולוגי אונליין
תמונה: Graphicstock